RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Danmark » Byguide: København – det her skal du opleve
Danmark Sjælland og øer

Byguide: København – det her skal du opleve

Nyhavn, København, Danmark
Der sker altid noget i København - byen har det hele. Fra fantastiske madmarkeder til kunstudstillinger. Her er din guide.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin princess cruises banner

Byguide: København – det her skal du opleve er skrevet af Redaktionen, RejsRejsRejs.

Den Sorte Plads, Nørrebro - rejser

Verdensomspændende hyldest til København

København er yderst populær også i udlandet. I 2023 blev vores hovedstad kåret af magasinet The Economist til verdens næstbedste bo at leve i – kun overgået af Wien – og samtidig er Københavns Havn med de mange vandaktiviteter udråbt til verdens fjerdemest cool kvarter af magasinet Time Out.

New York Times havde København som et af deres anbefalede rejsemål i 2020, og Lonely Planet kårede vores hovedstad som “Best City to Visit” i 2019. I deres begrundelse fremhæves kulinariske oplevelser som ‘new nordic’ i Jægersborggade og Noma selvfølgelig.

Dertil hyldes den københavnske arkitektur i form af ikoniske Rundetårn og farverige Nyhavn – og ikke mindst Kødbyen, som ifølge beskrivelsen både er cool og ‘indie’. I forlængelse af de pæne ord og de varme anbefalinger fra Lonely Planet, giver vi her en række alternative bud på, hvordan man kan gå på opdagelse i vores utroligt dejlige København.

Dette er en byguide både til dig, der endnu ikke har udforsket København, og til dig, der allerede er bekendt med denne skønne by.

Tivoli, København, Danmark

Tivoli

Inde midt i København ligger Danmarks mest besøgte turistattraktion Tivoli. Forlystelsesparken med sin lange historie er den næstældste af sin slags i verden; kun overgået af Bakken nord for København. Den berømte have indeholder mere end 30 forlystelser til forskellige aldersgrupper og har et bredt udvalg af restauranter, caféer og små butikker.

Haven har sæsonåben, hvor sommersæsonen er den længste. Om sommeren kan du tilmed opleve forskellige teaterforestillinger og livemusik, mens der hver fredag aften afholdes Fredagsrock på Plænen.

I december måned spredes julemagien over Tivoli hvor haven pyntes op med julelys, snelandskab og julemarkeder. I nyere tid er Halloween hvert efterår rykket ind i Tivoli med store græskar, spøgelseshuse og hekse til at sprede uhyggen.

Kom og få dit adrenalinsus, hør noget god musik eller nyd en lækker middag – Tivoli har det hele.

Banner rejsekonkurrence
Christiania, København, Danmark

Christiania

Det er svært at sige “must see in Copenhagen” uden at nævne Christiania. Fristaden – eller bare Staden – som området også kaldes, er en bydel på Christianshavn. Området skiller sig ud fra resten af København og kan føles som et helt andet samfund; en slags landsby midt i storbyen.

Christiania er kendt for de mere alternative boformer, et grønt og bilfrit miljø, grusveje og iøjnefaldende arkitektur. Christiania er også kendt for den særligt udprægede hashhandel, der især foregår i den berømte og berygtede gade Pusher Street.

I løbet af året afholdes der flere koncerter, foredrag og fester i koncertsalen Den Grå Hal. I sommerhalvåret afholdes der hver søndag koncerter på restaurant- og spillestedet Nemoland. Over en halv million turister besøger hvert år Christiania.

find et godt tilbud banner 2023
Nyhavn, København, Danmark

Nyhavn

Nyhavn er ofte Københavns varemærke udadtil i diverse rejsemagasiner og brochurer. Ganske fortjent, for Nyhavn er noget helt særligt. De mange farverige byhuse på rad og række giver Nyhavn sin charme, mens de mange restauranter og fortovscaféer langs kanalen giver området en helt unik stemning.

I mange år har Nyhavn været en af de mest besøgte attraktioner i København. Mange af de meget seværdige huse er over 300 år gamle. Det ældste er fra 1681. På en solskinsdag er Nyhavn det perfekte sted at spise frokost, drikke en kold øl eller nyde en isvaffel fra et af de kendte vaffelbagerier.

Fra Nyhavn kan du tage på kanalrundfart i Københavns havn og kanaler. Hvert år til Sankt Hans tændes et stort bål, mens der synges med på Midsommervisen.

ZOO, København, Danmark

Københavns ZOO

Er du en ægte dyreven bør du tage en tur forbi København ZOO på Frederiksberg. Her ligger Danmarks største zoologiske have, som også er en af Europas ældste, grundlagt i 1859. I ZOO kan du møde 230 forskellige spændende dyrearter fra hele verden. Du kan komme helt tæt på dyrene og lære en masse om dem ved at besøge de forskellige stande.

Udover de mange dyr, finder du også en række hyggelige restauranter og boder fordelt rundt omkring i haven. Der er også rig mulighed leg og bevægelse for børnene på diverse legepladser og forhindringsbaner. Nup også en tur op i det ikoniske ZOO-tårn.

Senest klokken 10 hver dag bliver dagens program offentliggjort på ZOOs hjemmeside. Her kan du fx se tidspunkter for, hvornår dyrene bliver fodret.

                                                                 

Vidste du: Her er 7 af de bedste lokale madmarkeder i Danmark!

7: Grønt Marked i København
6: Økomarked i Randers
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

                                                                 

Amalienborg, København, Danmark

Amalienborg Slot

Amalienborg ligger i det indre København og er hovedresidens for monarken og den kongelige familie. Slottet består af fire næsten identiske palæer. Christian IX’s palæ er Dronning Margrethes residenspalæ, mens kronprinsparret holder til i Frederik VIII’s palæ.

De to andre palæer, Christian VII’s og Christian VIII’s palæer, kan du besøge. Her vil Kongernes Samling lade dig komme helt tæt på den kongelige historie de seneste 250 år. Oplev blandt andet Amalienborgmuseet og den overdådige riddersal.

Dronningen viser sig hvert år den 16. april på balkonen på Christian XI’s palæ i forbindelse med hendes fødselsdag. Ved andre særlige begivenheder viser kongefamilien sig ligeledes på balkonen.

Hver eneste dag klokken 12.00 har Livgarden vagtskifte på Amalienborg, hvor garderne kommer marcherende fra Rosenborg Slot for at afløse hinanden. Denne begivenhed trækker tusindvis af turister til, så du vil aldrig være alene på slotspladsen ved middagstid.

CPH:DOX-Normann-charlottenborg-kunsthal-København
Foto: CPH:PIX

Kunsthal Charlottenborg

Lige overfor de farverige bygninger i Nyhavn ligger Kunsthal Charlottenborg, som er et udstillingssted for samtidskunst. Her lægges hus til en stribe arrangementer og festivaler året rundt, som på hver sin vis gør brug af bygningen og af byrummet. Her er både gratis- og betalingsarrangementer, og i løbet af et kalenderår burde enhver kunne finde noget, der lige er sagen.

I sensommeren præsenterer Copenhagen Summer Festival klassisk kammermusik fra ind- og udland, hvor både spirende talenter og garvede prisvindere giver prøver på deres kunst. Kunstfestivalen Chart Art Fair inviterer ligeledes nordiske gallerier til at præsentere deres mest sublime inden for samtidskunst.

I foråret fungerer Kunsthal Charlottenborg blandt andet som hovedkvarter for dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der byder på et hav af politiske, filosofiske og eksperimentelle dokumentarfilm suppleret af debatter, talks og diverse arrangementer. Kunsthal Charlottenborg fungerer som et af de mest prominente flagskibe for kulturliv i København.

limited-works-københavn
Foto: Hedda Rysstad

Blågårdsgade

Vegetarmad, natklub, grønthandler, caféhygge og barer. Gadebilledet er i allerhøjeste grad indtaget af de lokale forretningsdrivende, og det kan være en kunst at navigere uden om grøntsagskasser, nipsting, potteplanter, cyklister og cafégæster.

På barerne i Blågårdsgade giver bartenderne sig god tid, og det langsommelige indendørs tempo står i larmende kontrast til den ellers travle og kaotiske gågade.

Cirka midt på gaden ligger galleriet og kunstbutikken Limited Works, hvor der afholdes ferniseringer, mens værker udstilles og sælges. Det er i øvrigt et af de gallerier i København, hvor man som besøgende ikke behøver en omfattende faglig kunstnerisk viden for at føle sig velkommen.

Alternativt til Blågårdsgade kan nævnes ligeledes hippe Jægersborggade, som også rummer mange hyggelige butikker, trendy barer og afslappede caféer.

Danmark - bibliotek - rejser

Københavns hovedbibliotek i Krystalgade

Som bibliotek fungerer hovedbiblioteket i Krystalgade ikke optimalt – udlånsfaciliteterne er udfordrede, indeklimaet er dårligt, der mangler bordplads, og mængden af selvbetjening har oversteget, hvad godt er. Men som gæst i byen er det heldigvis ikke noget, man behøver bekymre sig om.

I stedet bør man tage plads – såfremt man kan finde en – og nyde bygningen for, hvad den er; et knudepunkt for aktivitet, som arter sig til at observere mennesker på niveau med det, man kan gøre på Dronning Louises Bro.

På Hovedbiblioteket vrimler det med stressede enkeltfagsstuderende, arbejdssøgende, universitetsstuderende, pensionister, hobbyister og læseentusiaster. Det er en stille og larmende oase, hvor man kan søge ly for det danske vejr, og hvor man kan få sig en kop the og en croissant hos Democratic Coffee i stueetagen.

Danmark - Glyptoteket - rejser

Glyptoteket

Glyptoteket er en samling af marmorkroppe og malerier, mumier og middelhavsstemning. Her er plads til fordybelse omgivet af kultur og civilisation set gennem 6.000 års kunst.

Her sidder ofte tegnere og tegner skulpturer, mens der render folkeskoleelever rundt, og der er generelt et højt aktivitetsniveau. Alligevel kan man sagtens føle sig alene med de majestætiske skulpturer, æstetiske omgivelser og arkæologiske genstande i den behagelige, afslappede atmosfære.

Der er et hav af forskelligartede arrangementer som fx Slow, som er tilbagevendende torsdagsarrangementer med vekslende temaer, og hvor hverdagens hektik afløses af kunstens eget langsomme tempo.

På tirsdage er Glyptoteket datingcentral for studerende i København, da der er gratis entré til den faste udstilling.

Om du vil navigere uden om gratistirsdag eller drage nytte af det fremragende tilbud er op til dig. Hvis du vil være i fred, så spring Glyptoteket over på Kulturnatten i oktober, hvor stedet bliver overrendt.

Danmark - Urban Rigger - Refshaleøen

Refshaleøen

Refshaleøens genius loci er uden tvivl de mange tydelige levn fra tiden som skibsværft. Alt emmer af industri og giftgrund, men lader man sig rive med, er der rig mulighed for at gå på opdagelse i nedlagte bunkere, finde gode lystfiskefaciliteter og hemmelige badesteder.

Fiske-, skaldyrs- og vegetarrestauranten La Banchina byder på dagens ret med badning og sauna året rundt for de friske. I sommerperioden er der hemmelig signaturdrink og uformelle øl hos Baby Baby Bar omgivet af hvide skulpturer og havnefront.

På Scenografisk Værksted fremstilles størstedelen af scenografi, kulisser og rekvisitter til Det Kongelige Teaters skuespil, operaer og balletter. Det hænder, at de afholder lagersalg, hvor man kan erhverve sig kostumer, rekvisitter og kulisser. En af de bedre offentlige hemmeligheder København har at byde på.

Danmark - København - broens gadekøkken

Fantastiske madmarkeder i København

Lonely Planet foreslår madmarkedet Reffen på Refshaleøen – det er meget populært over sommeren. Alternativt kan man besøge Broens Gadekøkken, der formår at levere en uhøjtidelig stemning udendørs uden at forcere det.

Hos Broens Gadekøkken har de gennemskuet, hvordan man serverer uprætentiøs street food uden at forsøge at genskabe en autentisk, orientalsk sidegade. Maden, der serveres, er af lækker kvalitet, og man får meget for pengene.

Madguide til København – her skal du spise

Placeringen af madmarkedet lige over broen fra Nyhavn er dog ikke optimal. Kombinationen af krydsende fodgængere og cyklister, der kommer i susende fart over Inderhavnsbroen, skaber mildest talt kaos – men man kan ikke få i pose og i sæk.

Generelt bør man nok overveje at holde lidt igen med at promovere København som en cykelby, da det efterhånden kan opleves nærmest livsfarligt med mængden af turister på semimotordrevne køretøjer på cykelstier og broer.

København er fuld af små offentlige hemmeligheder, og nye steder dukker op konstant. Og faktisk er København også noget af en vinby med fremragende vinbarer i alle byens forskellige kvarterer. Så gå på opdagelse i hovedstaden og find dine egne yndlingssteder.

God tur rundt i København

Om forfatteren

Redaktionen, RejsRejsRejs

RejsRejsRejs.dks faste redaktion deler både egne personlige tips og tricks og fortæller om alt det, der sker i rejseverdenen.
Vi skriver artikler og guides, laver konkurrencer og giver dig de bedste rejsetilbud, rejseforedrag og rejsesjov.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.